dilluns, 18 d’octubre del 2010

Nobel de Física per el grafè


El grafè és una estructura d'àtoms de carboni en forma de làmina, similar a la de les capes que es considera que formen el grafit. A pesar de ser una estructura coneguda teòricament des dels anys 1930, no s'havia aconseguit fins els anys 1990 aïllar-la en forma de làmines d'un sol àtom de gruix o tubs, anomenats nanotubs per l'ordre de magnitud del seu diàmetre (nanometres). Les característiques del nou material: òptima conductivitat elèctrica, resistència mecànica, transparència, el fan apte per fabricar nous ordinadors, pantalles electròniques flexibles, panells solars.
L'obtenció d'aquest nou material ha suposat per Andre Geim i Konstantin Novoselov haver estat guardonats aquest any amb el premi Nobel de Física. Veure informació de la Fundació Nobel i del diari “El País”.

3 comentaris:

  1. *El grafè és una capa de grafit monoatòmic (d'un àtom de gruix) que forma les parets dels ful·lerens i dels nanotubs de carboni.* - Wikipedia

    El grafè, com ja s'ha dit a dalt, és un material ja conegut des de fa uns 80 anys però no ha sigut fins a l'actualitat que s'ha pogut desenvolupar tot el seu potencial.

    El grfit és/té...:
    * Alta conductivitat tèrmica i conductivitat elèctrica.
    * Semiconductor.
    * Alta elasticitat i duresa.
    * Resistència (és el material més resistent del món).
    * El grafè pot reaccionar químicament amb altres substàncies per formar compostos amb diferents propietats.
    * Suporta la radiació ionitzant.
    * És molt lleuger, com la fibra de carboni, però més flexible.
    * Menor efecte Joule, s'escalfa menys quan condueix electrons.
    * Consumeix menys electicitat per una mateixa tasca que para el silici. - Wikipedia

    Degut a la seva composició es creu que podria resultar un gran avenç en quant al transport d'electricitat i la creació d'antibacteris.

    ResponElimina
  2. Jo penjo el vídeo perquè explica lo del Graefe. La seria aquesta va de quatre superdotats que mai han tingut vida amorosa el mes superdotat intenta buscar perquè les molècules aqueden sobre al paper al final el troba.

    http://www.megavideo.com/?d=3VM0WJWO

    ResponElimina
  3. El grafè és un material bidimensional i és com un àtom de gruix

    La seva estructura laminar plana de grafit està composada d’àtoms de carboni que formen una mena de xarxa hexagonal. De moment es pot mencionar com la membrana més fina.

    El seu aspecte pot semblar que sigui fràgil i delicat ja que a simple vista el grafè es com una tela transparent i flexible.

    Es tracta d’un material extremadament resistent que amés serveix de conductor per l’electricitat.

    Un dels camp on és present aquest material és a la industria de semiconductors. Amb això es volen aconseguir que els ordinadors siguin molt més ràpids.

    Els materials més utilitzats per fabricar els transistors no només han de ser excel•lents propietats elèctriques, sinó que també han de ser capaços de sobreviure a la tensió a que estan sotmesos durant el procés de fabricació i el calentament generat per les repetides operacions.

    ResponElimina

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.